top of page

הלוואה מקרן ההשתלמות כדי להקטין את המשכנתא?

עודכן: 15 בינו׳ 2020

רוכשי דירה: יש לי קרן השתלמות שאני יכול לקחת עליה הלוואה. אנחנו נעשה את זה נכון?

יועץ: בואו נעשה תכנון פיננסי, נבדוק את הכדאיות ונחליט

רוכשי דירה: מה ז"א נבדוק? הבנו שזאת הלוואה מאוד משתלמת לקחת.


אחת הדילמות המרכזיות של רוכשי הדירות היא האם להשתמש בקרן ההשתלמות בשביל להקטין את סכום המשכנתא. את הנושא הזה כבר ניתחנו חלקית בפוסט אורח בבלוג "פנסיוני". דיברנו על כך שמצד אחד קרן ההתשלמות - מוצר עם הטבות מס ייחודיות - יכולה להניב תשואה גבוהה יותר מריביות המשכנתא. מצד שני צריך להבין את פעולת המינוף שאנחנו עושים פה - לוקחים מיליון שקל הלוואה וגם משקיעים בשוק ההון.


בפוסט זה נדבר על התלבטות נוספת הקשורה להשקעה שלנו בקרן השתלמות. האם לקחת הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות כדי להפחית את גובה המשכנתא.




מאפיינים

  • ריבית נמוכה יחסית שנעה סביב פריים מינוס חצי ועד פריים + חצי

  • אם הקרן עדיין לא נזילה - ניתן לקחת הלוואה עד גובה של כ-50% מהכספים הנמצאים בקרן

  • אם הקרן נזילה - ניתן לקחת הלוואה עד גובה של כ-80% מהכספים הנמצאים בקרן

  • ניתן לקחת הלוואה שבה משלמים לאורך התקופה רק את הריביות ובסוף התקופה משלמים את כל סכום הלוואה במכה אחת.


בצד היתרונות:

הלוואה על חשבון קרן השתלמות היא הלוואה זולה בריבית אטרקטיבית מאוד. כך אנחנו לווים כסף זול וגם מקטינים את החוב שלנו עבור הבנקים. בנוסף - הכסף בקרן עדיין עובד ואם הוא ממשיך לצבור תשואות - אז אנחנו ממשיכים להגדיל את ההשקעה שלנו. כיף כיף


בצד החסרונות:

הלוואה רגילה על קרן השתלמות ניתן לקחת עד ל-6-7 שנים ולכן, למרות הריבית הזולה - ההחזר החודשי יוצא יחסית גבוה. כמו כן, התרגלנו בשנים האחרונות לכך שהשוק עולה אבל צריך גם לזכור שאם ההשקעה הפסידה - נותרנו עם הלוואה ופחות כסף בקרן. פחות כיף


אוקיי, דוגמאות

ענבל וקובי מתכננים לרכוש בית ולקחת משכנתא על סך מיליון שקל. אחרי שעשו תכנון מקיף החליטו שהכי נכון עבורם יהיה להתחיל עם החזר חודשי של 5,500-5,400 שקל ולא יותר מזה.


קובי מחזיק בקרן השתלמות נזילה של כמעט 100 אלף שקל והוא שמע מחבר (ששמע מחבר) שניתן לקחת הלוואה מאוד זולה על חשבון קרן ההשתלמות. מה זה זולה? פריים מינוס חצי. וואלה זול!


(תזכורת: ריבית הפריים היא 1.5% + ריבית בנק ישראל. אם נכון לדצמבר 2019 ריבית בנק ישראל עומדת על 0.25% אזי הפריים עומד על 1.75%. פריים מינוס חצי = 1.25%)


ענבל וקובי מחליטים לקחת 70 אלף על חשבון קרן ההשתלמות. הם מבקשים מהבנק משכנתא של 930 אלף שקל. מאחר וההחזר החודשי על ה-70 אלף מסתכם בכ-900 שקל. הם בונים משכנתא עם החזר חודשי התחלתי שלא יעלה על 4,600 שקל (כך שביחד לא יעברו את ה-5,500)


מצד שני, טל ומתן רוכשים גם הם דירה חדשה וצריכים גם הם מיליון שקל משכנתא. הם שמעו על האופציה של הלוואה על חשבון על הקרן אבל החליטו לא לעשות את זה ופשוט לקחת מיליון שקל מהבנק עם אותו החזר חודשי.

* המספרים בטבלה נשענים על סימולציה לעלית ריבית ועלית מדד המחירים לצרכן



מי צודק? ומה בתכלס ההבדלים בין שני המצבים?


בטבלה ניתן לראות שאם מסתכלים על כל תקופת ההלוואה ועל אותו החזר חודשי, טל ומתן נכנסו להלוואה זולה יותר, כלומר משכנתא עם עלות ריביות נמוכה יותר. איך זה יכול להיות? הרי ענבל וקובי לקחו את ההלוואה מקרן ההשתלמות שאין חולק שהיא הלוואה בריבית נמוכה וטובה.


הרי מלבד הריבית, גם תקופת ההלוואה משחקת תפקיד חשוב מאוד במשכנתא. ה-70 אלף הזולים שלקחנו ל-7 שנים קצת "סותמים" לנו את יכולת התשלום. רצינו החזר באזור ה-5,500? אז ה-70 אלף מחוץ למשכנתא עולים לנו בהחזר חודשי של כמעט 900 שקל, בעוד שה-930 אלף במשכנתא גובים מאיתנו החזר חודשי של 4,550. במילים אחרות, קצת איבדנו את הפרופרציה כאן - כלומר 7% מהלוואה - תופסים לנו 16.5% מההחזר החודשי.


בגלל שרצינו לעמוד בהחזר חודשי נתון (עד 5,500 שקל) שילוב של קרן השתלמות מחייב אותנו לפרוס את המשכנתא לתקופה ארוכה יותר. והנה כעת קיבלנו אמנם ריבית טובה על 7% מסכום הלוואה אבל מעט פגענו בתנאים ובאיכות המשכנתא של 93% הנותרים.


טל ומתן אמנם ויתרו על ההלוואה הזולה של ה-70 אלף אבל הצליחו לקחת את המיליון לתקופה קצרה יותר והנה השיפור בעלות ההלוואה.


*חשוב להדגיש - אם מסתכלים על פרק זמן של 6-7 שנים - שתי הלוואות די זהות מבחינת תשלומי הריבית ששילמנו לבנק והן מבחינת קצב הירידה של גובה החוב.


ובכל זאת - מי צודק?


האמת היא שפשוט אין כאן נכון או לא נכון. יכול להיות שה-70 אלף שאנחנו יכולים לקחת מחוץ למשכנתא מורידים לנו את שיעור המימון מול הבנק ובגלל שאנחנו לוקחים משכנתא קטנה יותר נקבל ריביות טובות יותר.


בנוסף, אם נחזור רגע לדוגמא למעלה - שימו לב להתפתחות ההחזר החודשי בשני המקרים:


SmartNPVהגרף נעשה בשימוש בתוכנת המשכנתאות

כלומר במקרה של קובי וענבל - אחרי 7 שנים (בתום תקופת ההלוואה מקרן ההשתלמות) ההחזר החודשי יורד ב-900 שקלים. בהחלט יכול להיות שאם התכנון של אותו זוג הוא להוריד את ההחזר החודשי בעוד 6-7 שנים מכל מיני סיבות ("עכשיו אנחנו יכולים לשלם יותר" / "עכשיו אנחנו בלי ילדים אז בוא נתפרע" וכדומה) - שילוב של קרן השתלמות היא אופציה לא רעה בכלל.


** כוכבית קטנה: גם אם התכנון הוא להוריד את ההחזר החודשי בעוד 7 שנים, ניתן לעשות את זה באמצעות בנית משכנתא נכונה ובלי קרן השתלמות. כלומר לקחת את אחד המסלולים במשכנתא ל-6-7 שנים, האפשרות הזאת אף עשויה להיות לפעמים משתלמת יותר.


השורה התחתונה

היא לא לרוץ רק אחרי ריבית נמוכה יותר. לפעמים הלוואה זולה על 70 אלף שקל עלולה לפגוע בתמונה המלאה. תעשו תכנון פיננסי נכון ותסתכלו על התמונה הגדולה.


860 צפיות0 תגובות

Yorumlar


bottom of page