כותרות אתרי הכלכלה דיווחו על רעידת אדמה בשוק הקמעונאות בישראל כאשר אמזון מתכוונת להתחיל בפעילות מקומית בארץ. על פי הדיווחים - קמעונאית הענק פנתה בעברית למוכרים בישראל והזמינה אותם למכור לראשונה באופן מקומי לצרכנים מקומיים.
זה לא סוד שאנחנו רוכשים יותר ויותר באינטרנט. מה שפעם היה נחלתם של אלו שרצו כיסוי מגניב לסמארטפון כבר נוגע לציבור הרחב ולקשת רחבה של מוצרים: מבגדים ועד מוצרי אלקטרוניקה שונים ומגוונים.
לפי נתוני הלמ"ס משק בית מייצג הגדיל ב-16% את ההוצאה החודשית הממוצעת על רכישות מקוונות וגם סכום הרכישה הממוצעת עלה מ-90.1 שקל ב-2011 ל-104 שקל ב-2015 כאשר הגידול הבולט ברכישות נעשה בהלבשה והנעלה, תכשיטים ושעונים, ומחשבי כף יד. אפשר רק לנחש שהמגמה הזאת התחזקה והתעצמה נכון ל-2019 (אין נתונים מעודכנים). את טירוף הרכישות מחו"ל אפשר לראות היטב גם בנתוני דואר ישראל: אם ב-2012 הגיעו למחסני הדואר כ-20 מיליון חבילות מחו"ל, ב-2018 המספר הזה כבר עמד על 65 מיליון במשקל כולל של 14,100 טונה - שיא כל הזמנים.
איך זה ישפיע על המשכנתא שלנו?
לפי נתוני בנק ישראל כשליש מכספי המשכנתא צמודים למדד המחירים לצרכן. מה זה אומר בדיוק? נטלתם לדוגמא משכנתא של מיליון שקל ומתוכה 300 אלף במסלול צמוד מדד? אז אם המדד עלה ב-1% - אתם כבר לא חייבים 300 אלף שקל לבנק – אלא 303 אלף (לקריאה נוספת - לחצו כאן או - כאן ). עליה כזאת כמובן משפיעה על ההחזר החודשי והיקף הריביות שנשלם לבנקים.
בנק ישראל ציין בעבר כי אחת הסיבות לאינפלציה הנמוכה בשנים האחרונות היא התגברות הרכישות באינטרנט (דבר שמגביר את התחרות לספקים המקומיים ומחייב אותם להוריד מחירים). אם אכן מגמת הרכישות באתרי האינטרנט תימשך ואף תתעצם עם כניסה של ענקיות בינלאומיות לישראל, הדבר עשוי להגביל את עלית מדד המחירים לצרכן וכמובן כך ישפיע על משכנתא של אלפי ישראלים.
לפני שחוגגים צריך להבין שישנם עוד גורמים וקריטריונים רבים שמשפיעים על האינפלציה (שהיא בעצם מדד המחירים לצרכן) ובניהם שער החליפין של השקל, מחיר הנפט בעולם ופרמטרים נוספים.
וגם אזהרה קטנה
הרי כניסת אמזון לישראל והתגברות הרכישות המקוונות מובילה בשורה התחתונה להתגברות התחרות שמובילה בתורה לקפאון במחירים או אפילו ירידה במחירי המוצרים.
בנק ישראל העריך כאמור שכניסת אמזון לישראל תגביר את מגמת ירידת המחירים אך מזהיר כי בטווח הארוך יש סיכוי דווקא להגדלת הריכוזיות שיכולה להביא לעליית מחירים. סימוכין לכך מוצא בנק ישראל בארה"ב שם ההתעצמות של אמזון ודומיה הובילה לסגירה של לא מעט חנויות קטנות ורשתות גדולות.
גם אופי התמחור של ענקיות הקמעונאות הוביל את הבנק לשגר אזהרה לגבי העתיד: "ישנם אינדיקטורים לכך שהאתרים המקוונים המובילים מתמחרים את המוצרים באופן דיפרנציאלי ומתאימים את המחיר לכל צרכן וצרכן. משמעות הדבר היא שהעודף הצרכן נפגע".
בנק ישראל ממליץ לממשלה "לעקוב אחרי ההתפתחויות בשוק הקמעונאי, ובמידת הצורך לנקוט צעדים רגולטוריים שיגבילו את הריכוזיות בענפים השונים".
**
The great Photo taken by: Steve Jurvetson
License and permitted to use: CREATIVE COMMONS CORPORATION
Comments